BDAR

Jūsų asmens duomenų valdymas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą naudoti slapukus. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Slapukų politika Privatumo politika

 


Spausdinti RSS

Naujienos

Darbas – kaip patogus drabužis, kuris tau turi tikti. Tuo tarpu praktika įmonėje studijų metu – tarsi to drabužio pasimatavimas.

2021 m. spalio 22 d. / Centrinė projektų valdymo agentūra

Kaune esančios bendrovės AB „Volfas Engelman“ personalo ir administracijos direktorė Sandra Nezabitauskienė sako, kad dalis čia praktiką atlikusių studentų ne tik lieka dirbti, bet vėliau išauga iki vadovų, o bendradarbiavimas su mokymo įstaigomis yra naudingas tiek studentams, tiek įmonei. Tam pritaria ir bendrovėje dirbantis Valentinas Kovalenkinas, kuris savo karjerą pradėjo dar studijų metais.

Rodoma:

Bendradarbiauja su mokymo įstaigomis

AB „Volfas Engelman“ personalo ir administracijos direktorė Sandra Nezabitauskienė sako, kad įmonėje praktiką atlikti nori daug studentų – pradedant profesinių ir baigiant aukštųjų mokyklų. Praktikos tradicijos, sako pašnekovė, egzistuoja jau daug metų, o jų naudą jaučia ir pati įmonė. „Prieš daug metų aš pati čia atėjau atlikti praktiką, taip ir likau. Žinoma, negalime priimti visų, kurie nori – neturime tiek žmonių, kas jais užsiimtų“, – sakė S. Nezabitauskienė. Įmonė bendradarbiauja su keliomis mokymo įstaigomis, o priimat studentus praktikai juos rekomenduoja ir dėstytojai, kartais įmonėje lankosi studentų grupės. Kai kurie, sako pašnekovė, iš karto žino, kad norės, jei bus darbo vieta, čia likti dirbti, o kiti tokio noro nepareiškia – tai priklauso ir nuo žmogaus poreikių, jo tikslų.

„Atlikdami praktiką studentai įgauna kitokį požiūrį, kas yra darbas, kaip viskas vyksta, prisiliečia prie darbo. Žmonės pradeda nuo operatoriaus ar virimo skyriaus operatoriaus, kitų paprastų darbų. Turime studentų, kurie išaugo iki vadovų“, – kalbėjo S.Nezabitauskienė. Pašnekovė paminėjo aludarį, kuris po studijų pradėjo dirbti operatoriumi, perėjo visą alaus virimo procesą, tada buvo išsiųstas į Vokietiją tobulintis ir tapo aludariu: „Tam prireikė gerų penkerių metų.“ Kaip pasakojo S. Nezabitauskienė, kartais į įmonę ateina dirbti ką tik pradėję mokytis studentai ar tik baigę vidurinę mokyklą: „Tokius darbuotojus mes skatiname mokytis, jie mūsų įmonėje turės ir praktikos vietą, o dalį studijų mes apmokame.“ Pašnekovė pastebėjo, kad karjera ir darbas priklauso nuo studento asmeninių savybių: vieni labai aktyvūs, domisi, nori dalyvauti projektuose, o kiti – dirba tyliai ir apie karjerą negalvoja.

Pradžia – vyriausiojo virėjo padėjėjas

Įmonėje dirbantis Valentinas Kovalenkinas maisto pramonės technologijų ir įrenginių studijų programą baigė 2009 metais. Studijų kryptis – fermentavimo gaminių technologija ir įrenginiai. Renkantis profesiją jį domino gėrimų gamyba, technologijos. Todėl vienas iš pasirinkimų ir buvo maisto pramonės krypties studijos, kuriose vėliau galima rinktis pakraipą, t. y. vieną iš pramonės sričių ir toliau į ją gilintis. „Studijuodamas šią specialybę, radau darbo skelbimą, kur tuometinis „Ragutis“ ieškojo specialisto į vyriausiojo vyrėjo padėjėjo vietą. Praėjęs atranką pradėjau dirbti. Kai atėjo metas studijose atlikti praktiką, ieškoti įmonės nereikėjo, kadangi jau dirbau. Visas studijų praktikas ir atlikau šioje įmonėje“, – sakė V. Kovalenkinas.

Pirmuosius darbo metus vadina nuolatine studijų praktika

Paklaustas, kaip prisimena savo praktikos laiką ir kuo ji svarbi tiek studentui, tiek įmonei, pašnekovas akcentavo abipusę naudą: „Praktika svarbi tiek įmonei, tiek studentui, nes vienas gali atrasti būsimą darbuotoją, o kitas – pamatyti, ar tikrai nori dirbti šioje srityje ir praktiškai prisilieti prie būsimos profesijos, išbandyti patyriminį mokymąsi. Kadangi jau dirbau įmonėje, tai dalį informacijos pats buvau įgijęs praktiškai, koks ir yra praktikos tikslas. Atsakymus į kitus klausimus, kurie buvo nesusiję su mano atliekamu darbu, padėjo atrasti kiti įmonės darbuotojai, dirbantys kituose skyriuose. Tai leido plėsti savo profesines žinias įvairiose srityse, susijusiose su gėrimų gamyba.“ Beje, pirmuosius darbo metus Valentinas vadina nuolatine studijų praktika. Jos metu vyriškis suprato, jog būtent šioje srityje nori siekti profesinės karjeros, ir kad pasirinktos studijos buvo būtent tos krypties. „Kadangi pakankamai sudėtinga dirbti pilnu etatu ir studijuoti dieniniame skyriuje, turėjau dienines studijas iškeisti į neakivaizdines – supratau, kad būtent šiame darbe noriu tęsti savo profesinį kelią, o ir įmonė suteikė visas galimybes man to siekti. Pradėjau dirbti vyriausiojo virėjo padėjėju, vėliau tapau vyriausiuoju virėju, turėjau galimybę dirbti mielininku ir fermentuotoju. Šiuo metu dirbu mini alaus darykloje, kurioje reikalingos visos šios profesijos viename, nes čia kuriame ir tobuliname naujas alaus rūšis“, – kalbėjo pašnekovas.

 

Artimiausi renginiai

Buvęs Kitas
Gruodis 2021
Pr An Tr Ke Pe Še Se
29 30
1
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01 02