BDAR

Jūsų asmens duomenų valdymas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą naudoti slapukus. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Slapukų politika Privatumo politika

 


Spausdinti RSS

Naujienos

Maistui reikia sveikų inovacijų ir daugiau pagarbos

2021 m. spalio 15 d. / Lietuvos verslo paramos agentūra

Pasaulinė maisto diena – proga aktyviau propaguoti sveiką mitybą, rengti paramos akcijas, prisiminti kiekvieno indėlį, sprendžiant pasaulines su maistu susijusias problemas.

Rodoma:

Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) portfelyje yra inovatyvių projektų, kuriais siekiama užtikrinti maisto saugumą, ES investicijomis remiamas ir lietuviškų sertifikuotų, sveikų produktų eksportas.

Pasak LVPA direktoriaus Aurimo Želvio, pasaulyje egzistuoja ir maisto švaistymas, ir  nepriteklius, ir produktų padirbinėjimas. „Visa tai turi įtakos žmonių sveikatai ir šalių ekonomikai. Esant tokiai padėčiai ką daro agentūra, tai ES investicijomis finansuoja tinkamus projektus, kuriais kuriamos maisto klastočių aptikimo, jo šviežumą nustatančios sistemos, remia sveiko lietuviško maisto eksportą“, − vardija A. Želvys.

Gerinti kokybę, didinti eksportą

Priemonėse „Intelektas. Bendri mokslo-verslo projektai“, „Ikiprekybiniai pirkimai LT“, „Prioritetinių turizmo plėtros regionų e-rinkodara“, „Verslo klasteris LT“ ir kt., yra ne vienas projektas, kuriame susivieniję verslas ir mokslas kuria inovatyvius sprendimus maisto kokybei gerinti, eksportui skatinti.

UAB „Ars Lab“ skirta per 298 tūkst. Eur  šaldytuvuose integruotų sensorių masyvo sistemoms sukurti, kuriomis būtų nustatomas maisto šviežumo ir sugedimo lygis šaldytuvuose. Lakiųjų dalelių, išsiskiriančių maisto gedimo metu, koncentracija bus fiksuojama sensorių pagalba. Padidėjus jų kiekiui, vartotojui bus pateikiama informacija, kad tam tikri produktai nebetinkami vartoti arba arti to.

Funkcionaliojo maisto, skirto skirtingų žmonių grupių specifiniams poreikiams tenkinti, prototipų kūrimu užsiima UAB „Rūta“, gavusi 268 tūkst. Eur ES investicijų projektui įgyvendinti. 

Tuo pat metu Lietuvos kaimo turizmo asociacija pagal priemonę pasauliui tiražuoja Lietuvos tradicinį sveiką maistą ir skatina kulinarinio paveldo eksportą, o 20 įmonių vienijančios Lietuvos maisto eksportuotojų asociacijos bendras indėlis į lietuviškų maisto produktų gamintojų inovacijas bei eksportą – 5 kartu su LVPA ES investicijomis finansuojami projektai.

Asociacijos įmonės į 60 šalių kasmet eksportuoja produkcijos už beveik 350 mln. Eur. Geografija apima visus pasaulio žemynus, lietuviškų gaminių galima rasti Naujojoje Zelandijoje ir Pietų Afrikos respublikoje, Indijoje ir Peru, Irane ir Nigerijoje, Čilėje ir Alžyre ir, žinoma, visoje Europoje.

Statistika verčia gerbti maistą

Pasaulinė maisto diena nuo 1979 metų minima kasmet, spalio 16-ąją. Ją pasiūlė minėti Maisto produktų ir žemės ūkio organizacija (FAO), o Jungtinių Tautų organizacija (JTO) tą patvirtino.

JTO duomenimis, beveik trečdalis viso pasaulyje pagaminto maisto prarandama arba išmetama, jo atliekos kasmet sudaro 1,6 mlrd. tonų, ES – 88 mln. tonų.

Apskaičiuota, kad kiekvienas ES gyventojas kasmet išmeta maždaug 173 kg maisto, o kiekvienas mūsų šalies gyventojas – apie 60 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas.

Pūvančios maisto atliekos į aplinką išskiria kenksmingas metano dujas, kurios sulaiko šilumą atmosferoje ir yra 25 kartus kenksmingesnės nei anglies dioksidas.

1 iš 10 žmonių pasaulyje kasmet suserga valgydamas užterštą maistą, skelbia Pasaulio sveikatos organizacija. Atkreipiamas dėmesys, kad nesveika mityba yra pagrindinis širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, tam tikrų vėžinių susirgimų rizikos veiksnys – JTO duomenimis, per 1,4 mlrd. Pasaulio gyventojų turi antsvorį.

 

Susiję įrašai

Artimiausi renginiai

Buvęs Kitas
Gruodis 2021
Pr An Tr Ke Pe Še Se
29 30
1
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01 02